Op 9 maart 2021 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-Prijs steeg naar 18,3 cent. De DVE-toeslag daalde naar 105,7 eurocent.
Droge grondstoffen
- De eiwitmarkt
- Deze weken waren er positieve berichten uit Zuid-Amerika waar de oogst door betere weersomstandigheden weer op gang komt. De eerste schepen worden begin april verwacht. Dit kan mogelijk voor wat oogstdruk zorgen in Europa.
- Er is veel vraag naar plantaardige olie. Zo is er een ruimer aanbod van sojaschroot.
- Hierdoor is er wat ruimte gekomen voor lagere prijzen.
- Raapzaadschroot is met name op termijn opvallend; de prijzen voor de tweede helft van 2021 liggen op een behoorlijk lager niveau, terwijl sojaschroot stabiel blijft noteren.
- DDGS is beperkt beschikbaar waardoor het verschil in voederwaardeprijs beperkt is.
- De energiemarkt
- De graanmarkt blijft te maken hebben met krappe voorraden. Voor de nieuwe oogst liggen de prijzen wat lager, maar nog lang niet op het niveau van een jaar geleden. De Europese gerst en tarwe komt mooi de winter uit wat mogelijk voor wat ruimte in de prijs kan zorgen voor de nieuwe oogst.
- De maisvoorraden blijven beperkt. De prijzen zijn dan ook nog iets aangetrokken.
- Bijproducten zijn stabiel in prijs. Ze kunnen dus een alternatief zijn. De prijszetting is echter zodanig dat ook hier niet de grote verschillen gemaakt gaan worden.
- Brok is de prijzen van de grondstoffen gevolgd. Momenteel vlakken deze behoorlijk af in prijs, net als de grondstoffen.
- Voer voldoende pens-energie om je eiwit maximaal te benutten in deze tijden. Streef naar een ureum niet boven de 230 voor een beperkt verlies van eiwit.
- Zorg dat je de productie van de koeien handhaaft. De melkmarkt is positief gestemd. Naar verwachting zal de prijsstijging van het voer gedekt worden door een hogere melkprijs.
Voor de volledige cijfers klik Saldo actua maart 2021
Bron: naar Bas Aarts (Liba) in Melkveebedrijf editie België maart 2021