Zo efficiënt mogelijk goed boeren’, typeert veehouder Douwe Albada uit het Friese Balk. “Voeren is een dagelijks terugkerende klus en dit kost veel tijd en geld”, stelt Albada. “Dit kan veel efficiënter, we hebben de kosten van verschillende systemen vergeleken en de Vector kwam hier voordelig uit.”
Vol passie nam Albada Twaalf jaar geleden het bedrijf over van zijn ouders. De koeien worden hier gemolken in een 20-stands draaimelkstal. Daarnaast is het bedrijf geautomatiseerd met het Lely Vector automatisch voersysteem en een mestrobot. Met de melkstal en het Vector voersysteem is de efficiëntie op het bedrijf flink omhoog gegaan ziet de veehouder. “Toen ik bij mijn ouders in het bedrijf stapte molken we 6 ton met 90 koeien en nu 1,4 miljoen met 160 koeien. En nog steeds met twee man!”, vertelt Albada enthousiast.
“Vicky (zoals de Vector wordt genoemd door de familie) doet zijn werk goed en heeft ons veel arbeidsefficiëntie opgeleverd”, vertelt de veehouder. Omdat Douwe het bedrijf alleen runt werkt hij met een vaste medewerker die fulltime meedraait. Juist het inschakelen van betaalde arbeid deed de veehouder stilstaan bij de efficiëntie op zijn bedrijf. “Voeren is een terugkerende arbeid”, stelt Albada. “Door dit te automatiseren werken we efficiënter, waardoor we minder kosten hebben en meer tijd voor andere zaken.”
De Vector wordt alleen maar goedkoper
Eerder voerde de veehouder de veestapel dagelijks met een doseerwagen, een kuilhapper, en een shovel. “Hier waren we de hele morgen mee bezig.” Vooral door het kostenplaatje is Albada gaan kijken naar andere mogelijkheden. “Als je de kosten van een zelfrijder naast de kosten van de Vector zet dan is de Vector goedkoper”, verzekert de veehouder. “Een zelfrijder kost al snel 1,5 tot 2 ton en de Vector 1,25”, geeft Albada aan die toevoegt dat laten voeren ook geld kost. “Bovendien profiteer je met de MIA/Vamil regeling van een investeringsaftrek, dit levert een flink voordeel op.” Inmiddels zijn er op het bedrijf van Albada ook zonnepanelen geplaatst. “Hierdoor wordt de Vector alleen maar goedkoper!”, stelt hij.
Met minimale aanpassingen automatisch voeren
“De voerkeuken paste mooi in onze bestaande situatie”, geeft de veehouder tevreden aan. “We hebben zo met minimale veranderingen automatisch voeren ingepast op ons bedrijf.” Het inbouwen van het frame in de voerkeuken en het plaatsen van de metalen geleidestrips heeft twee weken geduurd. “Daarna heeft het Lely Center binnen één week gezorgd dat het systeem draaide”, vertelt Albada.
“Het Vector systeem is makkelijk inpasbaar, met een paar aanpassingen kan hij draaien op je bedrijf”, stelt Douwe. “Bovendien kun je de Vector helemaal naar eigen wens instellen.”
“Omdat wij met personeel werken kost dit veel tijd en geld. Daarom is de Vector volgens Albada ‘geen luxe, maar een hulpmiddel van.’ “Voeren is dagelijkse en arbeidsintensieve arbeid”, geeft hij aan. Zo zet Albada de voerkeuken voor drie dagen vol. Daardoor is zijn dagindeling flexibeler en de productie efficiënter.
“Met de Vector kunnen we makkelijker en preciezer voeren”
In totaal voert de Vector zeven rantsoenen op het bedrijf en dit meerdere keren per dag. Zo krijgen de koeien meer voer binnen en is de kans op broei en structuurbederf van het voer lager. Daarnaast, sluit automatisch voeren en weiden goed op elkaar aan, benoemd Albada. Voor de Lely Vector moest hij inschatten wat de voeropname van de koeien buiten was. De Vector voert naar behoefte waardoor de koeien altijd voldoende voer ter beschikking hebben, ook als ze buiten lopen.
Voorop staat, plezier in het werk!
Het doel van de Friese veehouder is om economisch goed te draaien en vooral plezier in het werk te houden. “Dit doe ik door mijzelf uitdagingen te stellen en die proberen te halen”, noemt hij. “Momenteel kun je door de wetgeving moeilijk doorgroeien, daarom ligt de focus op het efficiënter indelen van andere zaken zodat je meer uit je bedrijf kunt halen, oftewel: Met efficiëntie vooruitboeren.” Maar voorop staat altijd: “plezier in het werk!”
Bedrijfsgegevens
Douwe Albada runt een melkveebedrijf in Balk (Frl.). Zijn vrouw Jannie werkt buiten de deur. Samen hebben ze twee kinderen Sander (15) en Babette (12). Albada melkt hier 160 koeien twee keer daags in de melkstal. Het rollend jaargemiddelde is 9000 liter met 4,51% vet en 3,71% eiwit. Het celgetal ligt op 150.000 en de gemiddelde leeftijd is 4,03 jaar.
Lees hier meer informatie over de Lely Vector > https://www.lely.com/nl/oplossingen/voeren/vector/
Lely contactformulier
Meer weten? Vul uw gegevens in en download de brochure!