Silo-onderhoud is te vaak een ondergeschoven kindje op het boerenerf. Daardoor hebben schimmels en bacteriën vrij spel, wat kan leiden tot problemen in de stal. Om kostbaar voer te beschermen, is er nu de totaalaanpak silohygiëne van Trouw Nutrition. Deze totaalaanpak maakt onderdeel uit van Sustainable Farming, waarbij met duurzaam ondernemerschap maximaal wordt ingezet op precisievoering en voedselveiligheid. Christian van de Kamp van Trouw Nutrition ziet met silohygiëne veel kansen om de dierprestaties in de stal te verbeteren.
Met één simpele propshot-behandeling alle ellende voor
“Schoon voer uit een schone silo is de basis voor een gezond bedrijf. Als het voer goed is, zie je dat direct terug in de dierprestaties”, begint Christian. “Laat je silo’s dan ook regelmatig reinigen, want in silo’s kunnen veel schimmels en enterobacteriën ontstaan. Zo zitten achtergebleven koeken vaak vol met schimmels die mycotoxinen kunnen vormen en bevat stof relatief veel enterobacteriën, zoals salmonella en E.coli. Dat wil je niet in je voer toch? Met één simpele propshot-behandeling ben je al die ellende voor.”
Totaalaanpak tegen schimmels én enterobacteriën
“De laatste tijd zijn er ook steeds meer salmonellabesmettingen. Om deze enterobacteriën tegen te gaan, biedt Selko Fysal SP uitkomst. Daarnaast zetten we de Selko Fylax Forte in als effectieve schimmelremmer. Deze totaalaanpak kost bijna niets, meer het effect is enorm”, weet Christian. “Als boeren eenmaal onze aanpak geprobeerd hebben, hoeven we ze de rest van het jaar niet meer te overtuigen. In een schone silo wordt het voer zoveel beter geconserveerd. Dat zie je direct terug in de stal.”
Steeds warmere zomers
Ook micro-organismen ontstaan relatief snel in krachtvoersilo’s, met name tijdens condensvorming. Christian: “We krijgen steeds warmere zomers. Afgelopen voorjaar hebben we enkele temperatuurmetingen gedaan in silo’s. De resultaten logen er niet om. In sommige silo’s gaf de meter maar liefst 50oC aan! Dan heb je het over gigantische broeinesten. Kan je je voorstellen, wat dat met je kostbare voer doet?”
Een silotemperatuur van 50oC
“Mengvoer is over het algemeen zo’n 2 tot 3 maanden houdbaar. Maar die houdbaarheid is gebaseerd op een kamertemperatuur van zo’n 20oC”, vervolgt Christian. “Bij 50oC zie je dat de houdbaarheid -en daarmee de kwaliteit- van het voer rap achteruit holt. Vaak heeft niemand dat door. Als sector realiseren we ons te weinig welke invloed de silotemperatuur heeft op de houdbaarheid van voer. Juist met het veranderende klimaat, verdient silohygiëne alle prioriteit.”
Steeds langere omloopsnelheid
“In de praktijk zien we steeds langere doorlooptijden van voer. Zo is het bijvoeren van losse grondstoffen erg populair, maar doordat je dan vanuit meerdere silo’s voert, blijft het voer per silo langer liggen”, licht Christian toe. “Ook rundveebedrijven kennen een langere omloopsnelheid. Een koe vreet voornamelijk gras en mais. Krijgt misschien nog wat brokken en losse soja. We merken dat die brokken langer in de silo blijven dan bij varkens- en pluimveebedrijven het geval is. Ook duurdere opfokvoeders hebben vaak een langere doorlooptijd. Je moet jezelf continu de vraag stellen hoe je kunt waarborgen dat dat voer ‘schoon’ in de silo ligt, zonder besmet te raken met schimmels en entero’s.”
Silohygiëne als onderdeel voerhygiëne
In het kader van voedselveiligheid wordt conservering, hygiëne en opslag in de toekomst alleen maar belangrijker, voorspelt Christian. “Silohygiëne is onderdeel van je voerhygiëne. Je moet weten wat er gebeurt in je silo om die hygiëne te kunnen garanderen. Het laatste wat je wilt, is schimmel op je voer. Ook toxines kunnen een enorme negatieve invloed op dierprestaties hebben. Preventie is dus echt van groot belang”
Silo’s in alle soorten en maten
De kans op entero’s en schimmels is van meerdere factoren afhankelijk. “Staan de silo’s pal in de zon, onder de bomenrand of ergens in de schuur? Is de silo oud of nieuw? Ook lang niet elke silo heeft een ontluchtingspijp. Silo’s zijn er in alle soorten en maten. Welke silo je ook hebt: reiniging helpt entero’s en schimmels hardnekkig tegen te gaan.”
Geen beoordelingsmoment meer
“De tijden zijn natuurlijk enorm veranderd. Vroeger plaatste een boer zijn kar onder de silo en zette de schuif open. Dan stond je soms letterlijk in de stofwolken. Je kon direct beoordelen hoe je voer eruitzag. Als het een aparte kleur had, sloeg je alarm. Tegenwoordig is alles geautomatiseerd. Je drukt op de knop, de vijzel doet het werk en het voer is weg. Er is geen beoordelingsmoment meer.”
Preventief reinigen
Automatisering juichen we toe, tegelijkertijd brengt het ook risico’s met zich mee”, waarschuwt Christian. “Zolang we ons daar bewust van zijn en preventief reinigen, is er niets aan de hand. Maar laten we eerlijk zijn: als het in de stal niet loopt, wijzen we vaak naar het voer. Degene die het voer levert, heeft dan de schimmels en de salmonella op het erf gebracht. Terwijl het probleem vaak in de silo’s huist. Zonde toch? We besteden honderden euro’s aan kwalitatief voer, maar laten het storten in een vervuilde silo.”
Razendsnel terugverdiend
“Dat is ook echt de boodschap die we veehouders willen meegeven. Kijk je silo’s kritisch na en behandel ze zo nu en dan eens met een propshotbehandeling tegen entero’s en schimmels. Een minimale investering van een paar euro’s. Meer is het niet. Onze sector draait al op het scherpst van de snede. Dan is een goede silohygiëne razendsnel terugverdiend”, verzekert Christian. “Neem maar van me aan: Veilig bewaren is geld besparen!”
Ga voor meer informatie naar www.trouwnutrition.be/campagnes/sustainable-farming-be/silohygiene