Topartikelen over weidegang
Weidegang bij melkvee
Aangejaagd door de weidepremie neemt alvast in Nederland het aantal weiders de afgelopen jaren toe. Brancheorganisatie ZuivelNL liet in december 2019 weten dat inmiddels 83 procent van de melkveehouders een vorm van weidegang toepast, waarvan 76,6 procent minimaal 6 uur per dag over een periode van 120 dagen. In Vlaanderen ligt dat percentage lager omdat er vanuit de zuivelindustrie geen grote stimulans ligt om het toe te passen.
Weidesysteem op melkveebedrijf
Er zijn bedrijven die een ander weidesysteem gekozen hebben om zo hun weidegang te optimaliseren. Het toe te passen weidesysteem is dan één van de belangrijkste uitgangspunten voor het bemestingsplan. Op basis van je weidestrategie bepaal je namelijk welke percelen je wil gebruiken als weidepercelen en als maaipercelen. Die bemest je zodanig.
Succes van weidegang te bepalen
Totdat er meer mogelijkheden zijn om de actuele voederwaarde van weidegras te bepalen, is het ureum vooralsnog het meest gebruikte kengetal om het succes van weidegang te bepalen én te sturen. “Het ureum is zeker in het voorjaar niet te snel te hoog omdat er ook veel energie in het gras zit en de eiwitbenutting dus erg efficiënt verloopt” (vakblad Melkveebedrijf jan. 2020).