Het Instituut voor Landbouw en visserijonderzoek wil het onderzoek naar ammoniakemissie, en meer bepaald rond emissies uit rundveestallen, intensifiëren. “De behoefte aan innovatieve oplossingen voor emissiereductie in de veeteeltsector wordt nog groter nu de Vlaamse regering heeft beslist (23/04/14) om Europese natuurrichtlijnen om te zetten in regelgeving via de instandhoudingsdoelstellingen (IHD) en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)”, luidt het in een mededeling.
Specifiek voor ammoniak stelde het ILVO-onderzoek zich tot nu toe vooral ten dienste van de wettelijke verplichting sinds 2003, om bij de nieuwbouw of renovatie van varkens- en pluimveestallen gebruik te maken van officieel erkende ammoniakemissiearme stalsystemen. Het PAS wordt wellicht een bijkomend kader dat het onderzoek zal oriënteren. Daarvoor moeten er nu bijkomend specifieke evaluatiemethoden en reductiemaatregelen beschikbaar komen, en dit vooral voor bestaande stallen en voor de rundveehouderij. Dat vergt onderzoek. Peter Demeyer (ILVO): “Naast methodologische aspecten zal het onderzoeksprogramma in hoofdzaak voorzien in de ontwikkeling van effectieve en haalbare technieken voor ammoniakemissiereductie. We denken vooral aan maatregelen op dierniveau (voeding, management, enz.) en op stalniveau (mestbeheer, ventilatie, luchtbeheersing, enz.), en uiteraard aan combinaties daarvan.”
De onderzoeksvraagstukken zijn erg gelijklopend met de vragen die men zich in Nederland stelt. Daarom laat ILVO het specifiek onderzoeksprogramma maximaal aansluiten bij de Nederlandse onderzoeksaanpak voor PAS. Hierover is momenteel overleg lopende met de collega’s van Wageningen University & Research Centre (WUR).
ILVO benadrukt tevens dat de techniekontwikkeling best gebeurt in nauwe interactie met de sector en met de individuele bedrijfsleider zodat kan worden voorzien in een korf van reductietechnieken die flexibel en context-specifiek inzetbaar is (bedrijf, bedrijfsleider, locatie). Parallel zal gezorgd worden voor een continue beleidsafstemming via de referentiewerking van ILVO ten behoeve het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE).