Als de melkveehouders zoveel extra melk blijven leveren, dan zal er in 2014 opnieuw een superheffingsboete moeten betaald worden, waarschuwt BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. “Als iedereen een inspanning levert is er nog een kleine kans om de superheffing te vermijden, maar dan moet er snel en massaal gereageerd worden”, waarschuwt afgevaardigd bestuurder Renaat Debergh.
De melkleveringen zijn sinds september 2013 met meer dan 8 procent gestegen tegenover dezelfde periode van het voorgaande jaar. Houden we rekening met de daling in 2012 met 3 procent in het najaar dan is er nog een netto-toename van 5 procent. De goede melkprijs en de verlaging van de kosten in de melkveehouderij verklaren de toename van de melkaanvoer.
Sinds eind 2012 is de zuivelmarkt uitermate gunstig en de vooruitzichten voor de komende maanden blijven goed. De vraag naar melk en zuivelproducten neemt toe en dit op structurele wijze. De wereld, vooral landen buiten Europa, vraagt om meer melk. De Europese melkquota zijn een stoorzender voor melkleveraars in een beperkt aantal Europese lidstaten, waar de melkproductie toeneemt. Het gaat dan om o.a. Nederland, België, Denemarken , Ierland en Duitsland. De melkquota worden weliswaar afgeschaft maar dat gaat pas in op 1 april 2015. De melkquota verhinderen dat de melkveehouders volop genieten van de goede zuivelmarkt.
BCZ raadt haar leden aan om bij zware quotumoverschrijders de superheffing in te houden als maatregel van risicobeheer. De EU heeft de verantwoordelijkheid voor het innen van de superheffing op de zuivelindustrie afgewenteld. Wanneer een melkleveraar zijn boete niet kan betalen, draait de zuivelindustrie daar voor op. Zware overschrijders zijn melkleveraars die hun quotum met 20 procent of meer overschrijden.